Si haguéssim de triar un adjectiu per qualificar la verema d’enguany, que s’ha avançat al voltant d’un parell de setmanes, aquest seria accidentada. Això no vol dir, però, que ens trobem davant d’una mala anyada, ja que el sector coincideix en línies generals que 2017 serà un any de grans vins i de sorpreses agradables. Per què diem que ens trobem davant una anyada convulsa, que no ha deixat d’oferir sorpreses pràcticament des del principi? Traslladem la qüestió a Jordi Arnal, responsable de botigues de Vila Viniteca, qui situa l’inici dels sobresalts “en un parell de gelades molt fortes que van tenir lloc a l’abril, i que van ser especialment agressives a la zona del Bierzo, de Ribera del Duero i Rioja “. Un fenomen que es va arribar a endur fins al 50% de la collita en molts casos i que va fer tremolar el sector.
A continuació, va arribar un estiu molt calorós, especialment sec, que ha ocasionat un avançament de la verema d’entre dues i tres setmanes. Una verema, és clar, que també ha estat especialment curta enguany, ja que només s’ha recollit la quantitat que quedava, que en molts casos, com dèiem, es redueix pràcticament a la meitat. Com es tradueix aquesta sèrie de fenòmens climatològics en els vins d’aquesta anyada? “Són vins més concentrats, molt interessants, amb molt aroma de fruita, encara que menys longeus que altres anys”, afirma Arnal, qui destaca, però, que ens trobem davant d’una de les millors anyades de l’última dècada. “Potser no arriba a competir amb les millors, que han estat sens dubte la de 2016, excepcional, i també 2015 i 2010, però sí que sembla que donarà lloc a vins de gran qualitat, tot i que és una cosa que encara ha d’acabar de valorar-se “, assegura.
Hi ha sectors que estan especialment satisfets davant aquesta anyada tan interessant com convulsa, que no fa més que demostrar que el vi és un producte viu, entroncat en el territori, que depèn de milions de qüestions que escapen del nostre control i que aquesta és precisament la seva grandesa. El sector del cava és un dels que més celebren una collita que els ha obligat a avançar la verema a principis d’agost, cosa inaudita en el sector. “La producció ha estat molt menor, és una cosa indubtable, però la qualitat molt superior a la d’altres anys”. També estan força contents a Ribera del Duero, Rioja i Priorat, 3 D.O. que ja no necessiten consolidar la seva posició en el mercat però que es troben, cada vegada més, amb la competència d’altres D.O espanyoles fins ara desconegudes que arriben al mercat trepitjant molt fort i carregades de bones vibracions (han tastat alguna cosa d’Utiel Requena o Yecla?).
És fàcil pensar, des del desconeixement, que una pèrdua com la d’enguany pot ser un cop dur per als cellers, els quals però no amaguen el seu entusiasme davant d’una anyada que promet donar lloc a grans vins. “No els quedarà més remei que establir quotes”, afirma Arnal. O es retarda la sortida un parell de mesos o s’estableixen uns terminis per anar llançant al mercat les diferents propostes de la temporada, a més, és clar, de l’inevitable: “durarà menys temps”. Com tot amant del vi i profund coneixedor dels seus racons, Arnal ho té clar: “els vins seran fantàstics, perquè el que es perd no és més que diners”. I la veritat és que quan l’escoltem parlar d’algunes de les joies que tasta en el seu dia a dia és difícil que no se’ns encomani aquest estusiasme.
Per aquest motiu, li demanem que ens recomani alguns vins nous que triomfaran els propers mesos. I ens recomana dos. “D’una banda, el Barqueres de Tomàs Cusiné, un valor segur, un Carinyena espectacular, un fora de sèrie de la D.O Costers del Segre a un preu més que ajustat. I també un Dofí 2015, que sortirà al mercat aquest any, un vi d’Álvaro Palacios que combina Garnatxa i Syrah “, i que probablement estarà molt present en les nostres trobades en família i amics dels propers mesos.
No podem resistir acabar la xerrada amb Arnal sense demanar-li que ens recomani algun gran vi, una d’aquestes meravelles per a paladars molt intrèpids disposats a invertir uns euros en un dels grans plaers de la vida: “sens dubte, el Contador 2016, un Rioja clàssic , monovarietal Tempranillo “. Un vi, ens explica Arnal, capaç d’elevar al cel qualsevol amant de la gastronomia en general i del món del vi en particular. Aquest Contador, que sortirà al mercat el 2018 però alguns ja han tingut la sort de tastar, “està elaborat amb el millor Ull de Llebre, procedent d’unes set o vuit parcel·les diferents i és … En fi, és … És …”. Arnal titubeja: “és un vi etern”. Res més a afegir.