No hi ha dubte: els temps gastronòmics han canviat. I per bé. Ja no és època d’àpats copiosos, de greixos per aquí i per allà, de digestions pesades i llargues. Ja no està de moda menjar fins rebentar, cuinar o demanar plats a vessar de calories. Ni a casa ni als restaurants. Per això, aquest tipus de cuina està perdent protagonisme dia rere dia.
És obvi que bufen vents saludables a les taules i als fogons. Ha arribat el moment de cuidar-se, i podríem dir sense risc d’equivocar-nos que ja són majoria els que es preocupen per la seva salut de manera activa. Ha arribat el moment d’apostar per un estil de vida healthy.
La societat actual és molt més conscient de la importància de cuidar-se a tots els nivells. Els que surten a fer footing o els que agafen la bicicleta per anar per la ciutat o per gaudir del seu temps d’oci ja no són vistos com una raresa. Paral·lelament, cada vegada més gent tria anar a peu per desplaçar-se per la ciutat. Són aquests, dos exemples quotidians, senzills, i visibles per a tots nosaltres, del canvi d’hàbits que s’està produint.
La creixent preocupació per la vida saludable fa que cada vegada més persones estiguin pendents del que mengen, conscients que una bona alimentació, sana i equilibrada, és la clau per aconseguir el benestar tant físic com psicològic. No es tracta de comptar calories, ni tampoc de patir o elaborar una llarga llista d’aliments prohibits, sinó d’apostar per aliments de temporada i proximitat, per coccions senzilles, nous ingredients i per alleugerir les receptes de sempre. N’hi ha prou amb alguns canvis per vigilar tant la bàscula com el colesterol, prevenir malalties a curt i llarg termini i millorar el nostre estat d’ànim.
En aquesta dinàmica de seguir una dieta saludable, són moltes les persones que, com dèiem, no renuncien a res a taula, però han decidit moderar-se a l’hora de menjar i beure. D’altres, en canvi, són més estrictes. Hi ha els vegans i vegetarians, o els que segueixen una dieta flexiteriana (vegetarians que inclouen en la seva dieta aproximadament un 20% de proteïna animal basada en peix fresc i ous). O els crudiveganos, que només s’alimenten amb ingredients crus d’origen vegetal i renuncien als aliments que necessiten ser cuits per consumir, a més dels ovolactivegetarians (vegetarians que mengen ous i làctics). Aquest ventall de consumidors, cada vegada més exigents i informats, però no per això menys sensibles als plaers d’una bona taula, ha fet que cada vegada més restaurants adaptin la seva oferta a les seves necessitats, ja sigui amb cartes especialitzades o, com és el cas de Windsor, amb una oferta cada vegada més àmplia de plats pensats per a les diferents necessitats.
Tampoc oblidem els intolerants a algun tipus d’ingredient, un col·lectiu que creix dia rere dia. El gluten, la lactosa… ja són productes vetats per a molts perquè els seus organismes han dit prou. Prou d’aliments plens d’additius industrials. Prou d’aliments processats. Prou d’ingredients de pèssima qualitat. La salut entra per la boca (millor encara si es fa exercici físic moderat) i els clients, cansats de menjar malament, exigeixen alguna cosa més, alguna cosa millor.
Afortunadament, a dia d’avui les opcions per menjar de manera sana i equilibrada són múltiples. I la dieta mediterrània, pròpia de la nostra cultura, ajuda molt en aquest sentit. De fet, va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat el 2010 per la Unesco. A Windsor elaborem cuina catalana contemporània (i per tant, 100% mediterrània) i no som aliens a les necessitats d’uns clients cada vegada més conscienciats amb el que mengen.
Ho fem convençuts perquè estem compromesos amb la societat en què vivim i perquè també som comensals preocupats per la nostra salut. Per aquest motiu apostem per ingredients de gran qualitat, sempre de proximitat i sovint ecològics, i per un tipus de cuina més fresca, lleugera i saludable. Això sí, ens adaptem als temps que corren sent fidels a la nostra essència: no perdem de vista els sabors autèntics, els de sempre, els que ens connecten amb la memòria culinària.
Salut!