Un dels grans tresors de la gastronomia mundial és el formatge. O millor dit, els formatges. En plural. Perquè la seva varietat és infinita, ja que poden elaborar-se amb diversos tipus de llet i les diferents elaboracions i curacions a què es poden sotmetre ofereixen resultats diferents: de vaca, d’ovella, de cabra, cremosos, curats, frescos, durs, trufats, amb l’escorça florida, amb aromes forts, amb sabors subtils … Això multiplica fins a l’infinit els sabors i els matisos de cada mos. De fet, hi ha més de 2.000 referències a tot el món. Per això és un dels aliments més consumits a tot el planeta.
I en els fogons, igual poden acompanyar una amanida que cuinar-se al forn per tal que es fonguin sobre uns canelons. Però avui parlem de les peces que surten de les mans dels artesans i que serveixen per arrodonir qualsevol àpat. En països com França, per exemple, estan tan arrelats a la cultura culinària que és estrany no acabar qualsevol dinar o sopar sense degustar un bon formatge, que entre altres virtuts per a la salut té un alt contingut en calci (bon reforç per als ossos) i vitamina B (ideal per a la pell).
Avui en dia, cada vegada més restaurants de nivell ofereixen als comensals assortiments de formatges. Al restaurant Windsor, conscients del seu atractiu gastronòmic, els tenim a la carta de postres: un moble amb una selecció de formatges afinats de temporada amb llets dels millors ramats que et sorprendrà. Es poden demanar tres, cinc o set peces, segons la gana o la passió que tinguis pels formatges, tot i que nosaltres en recomanem set per descobrir totes les textures i sabors possibles de les creacions que et servirem, elaborades amb diferents tipus de llets, de diferent curació i tipus de pasta (tova o dura).
El fet que la fusta estigui seleccionada per un expert assegura el seu equilibri i interès gastronòmic. No només això: també es garanteix que estiguin ben afinats, una cosa molt important, ja que arriben a la taula amb la temperatura i el tall exactes (falca, rectangles, formes irregulars, làmines fines …) per al seu gaudi absolut.
Pots maridar-los amb vins (fins i tot escumosos, dolços o amontillados) i fins i tot amb cervesa o sidra, si així ho desitja; en aquest cas, et recomanem que escoltis els suggeriments del nostre sommelier. Cal tenir en compte que l’afinitat entre els formatges i els vins es deu al fet que el formatge és un producte gras i el vi és una beguda amb acidesa, i és l’àcid del vi el que actua com a desgreixador netejant la boca i arrossegant la untuositat que deixa el formatge.
A Windsor (Barcelona) ja t’ho recordem, però si prepares una taula a casa no oblidis començar amb els més suaus (solen ser els formatges tendres) i acabar amb els més potents (blaus, fumats …), perquè aquests no tapin el gust d’aquells i així poder gaudir plenament de cadascun durant la degustació. Es recomana menjar un petit tros de poma verda o àcida, pa o begudes per netejar el paladar cada cop que se’n tasta un, abans de passar-ne al següent, per poder apreciar millor els matisos de cada peça que es vagi a tastar. Pots acompanyar-los amb alguna cosa més? Per descomptat: el codony, les nous, la mel, les panses, el raïm, les figues, les maduixes i les melmelades, entre d’altres.