En els últims anys, el món de la gastronomia ha anat guanyant adeptes àvids de descobriments. I els restaurants tractem de respondre a aquestes inquietuds amb nous plats basats en la innovació i la inspiració en altres cultures, tot agafant tècniques, receptes i també ingredients d’aquí i d’allà.
És l’evolució natural de la gastronomia. Fixem-nos en tantíssims productes que consumim avui de forma habitual com si fossin ‘nostres’ però que en realitat van ser importats fa segles o dècades d’altres continents: la patata, el tomàquet, la pinya, el blat de moro, el cafè, el cacau, el kiwi…
Ja ho deia Joan Junyent, director del restaurant, en una entrevista que publicàvem en aquest mateix bloc: “Barcelona és una ciutat on, des de sempre, han coincidit moltes influències, nacionalitats i cultures. I a nivell gastronòmic ens hem deixat colonitzar. Per això la cuina catalana és la suma del nostre receptari posat al dia amb productes i tècniques de tot el món. Sense entendre aquest mestissatge, no podem entendre la cuina local. Per això a Windsor parlem de cuina catalana contemporània”.
Un bon exemple de la nostra filosofia és el quinotto, un plat que ens agrada (i agrada als clients) i que porta quinoa, un ingredient d’Amèrica del Sud. En els últims anys, els productes i el receptari d’aquesta zona geogràfica han inspirat els xefs nacionals amb plats com són el ceviche, l’ají, els tacos…
La quinoa és un pseudocereal complet (integral) amb alt valor proteic i vitamínic que prové dels Andes. Les seves propietats han fet que aquest producte tan arrelat en la cultura peruana, considerat un ingredient “pobre” durant segles, hagi arribat avui en dia a nous mercats i hagi assolit noves cotes de popularitat i prestigi. S’ha beneficiat d’un interès creixent per part d’una població que cada vegada es preocupa més per mantenir una alimentació més saludable. Avui no només volem menjar bo. Volem menjar bo i sa.
I el quinotto, barreja de les paraules “quinoa” i “risotto”, ho és: un risotto elaborat amb quinoa en comptes d’arròs. “Cada vegada més es nota que els comensals es volen cuidar més i demanen plats més lleugers i beneficiosos per a l’organisme. Per respondre a aquesta demanda, el xef de Windsor, Carlos Alconchel, i tot l’equip, investiguem i creem receptes en aquesta línia. Així va néixer, per exemple, aquest plat estrella de la nostra carta”, explica Joan Junyent.
El resultat d’aquest treball és un saborós quinotto amb verdures, fruites, mariscs, flors… que servim a l’estiu. A la tardor, ens motivem més amb els bolets, llavors, espècies, tòfona… Com veieu, sempre ens mantenim fidels als productes de temporada.
El gra de quinoa, durant la seva cocció, allibera midó, que juntament amb una mica de brou restant i un bon formatge ratllat produeix la característica i deliciosa crema que converteix els nostres quinottos en plats indispensables per a molts dels nostres clients.
Aquest plat és un bon exemple del que és capgirar una recepta de sempre amb la qual sorprendre el comensal amb nous sabors i textures, però també amb la qual ajudar a menjar de forma més saludable.