El 23 d’abril és un dia molt especial a Catalunya. Els carrers s’omplen any rere any d’una energia única, i l’ambient és en tot moment vibrant i emotiu. A Sant Jordi hi ha sempre quelcom d’especial a l’aire, una cosa intangible que ens anuncia que ha arribat definitivament la primavera, que s’acosten mesos bonics i que de tant en tant hauria de ser una obligació celebrar que estem vius. Les ciutats s’omplen de llibres i roses, els enamorats intercanvien presents, però també fills i pares, amics, veïns, companys de feina… Qui més qui menys celebra la que és, probablement, la jornada festiva més important de l’any a Catalunya.
Però, d’on ve la tradició? El 23 d’abril és el dia de Sant Jordi en honor a Jorge de Capadocia, que va morir en aquesta mateixa data de l’any 303. Diu la llegenda que a la regió hi havia un drac que atacava el regne, i l’única manera d’evitar-ho era oferir a l’animal dos bens al dia per saciar la seva fam voraç. Quan van començar a escassejar els animals, se li van començar a oferir persones, en aquest cas noies de la zona que s’escollien per sorteig, fins que va ser el torn de la princesa i el desenllaç és el que ja coneixem. El cavaller Jordi va aparèixer amb el seu cavall, va matar el drac amb una espasa i de la sang que en va brollar va néixer una rosa que el cavaller va oferir a la princesa.
Diu la llegenda que, com a agraïment per haver salvat la seva filla, el rei va regalar Jorge gran quantitat de riqueses, i aquest les va repartir entre tots els habitants del poble. La realitat, però, és bastant menys literària. Jorge de Capadòcia va ser, pel que sembla, un aguerrit guerrer que va desobeir les ordres de l’emperador Dioclecià i es va negar a perseguir els cristians, de manera que va ser torturat i executat, i més tard santificat.
Des del segle XV hi ha la tradició a Catalunya que les dones rebin una rosa en aquest dia tan especial. Sembla ser que això es deu al fet que en aquesta data se celebrava a Barcelona la Fira de les Roses, i les dones que assistien a missa al Palau de la Generalitat en rebien una. Actualment, les roses s’acompanyen d’una espiga de blat que simbolitza la fertilitat i les solen regalar els homes a les dones, però també entre familiars, parents i amics de qualsevol gènere.
La tradició del llibre és posterior, però, i es remunta a la primera meitat del segle XX, concretament a l’Exposició Universal de Barcelona del 1929. Els llibreters de la ciutat van decidir organitzar-se i van sortir al carrer a muntar xiringuitos per presentar les novetats editorials. Amb tant d’èxit que es va establir el 23 d’abril com el Dia del Llibre, una data molt especial en la història de la literatura, ja que es tracta del dia en què van morir William Shakespeare i Miguel de Cervantes. Des de llavors, la diada del llibre no ha parat de créixer, gràcies al seu caràcter festiu i emotiu, fins al punt que el 1995 la Conferència General de la UNESCO va declarar el 23 d’abril com a Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor.
La confluència de roses i llibres en un sol dia fa de Sant Jordi una data molt especial. Els carrers s’omplen de color i literatura, la gent sembla oblidar els seus problemes durant unes hores per concentrar-se en fullejar llibres, còmics i revistes, sortir a passejar al costat dels seus i regalar roses a mares, filles, àvies, amigues, parelles… Molts s’agafen el dia lliure i molts altres segur que dediquen algunes hores a celebrar Sant Jordi pels carrers de Barcelona. Per a tots ells, Windsor ha creat un menú especial per a aquest data, que per a molts marca l’inici simbòlic de la primavera i que, en molts casos, és un homenatge a l’amor molt més popular que Sant Valentí.
Així doncs, tant els que decideixin fer un parèntesi al migdia abans de continuar rebuscant entre llibres com qui vulgui acabar el dia de la forma més romàntica, el Menú Sant Jordi de Windsor és una bona opció. Amb tres aperitius, un primer, un segon i postres a triar, maridatge amb grans vins catalans i un pa de Sant Jordi i una sorpresa en forma de rosa comestible, el nostre elegant establiment es vesteix de gala amb motiu d’una de les dates preferides dels nostres clients. Plats com el rostit de vieires amb carxofes, carn del coll al buit i toc de romaní, el tall de turbot sense espines amb endívies fetes al buit i suc de carn o el garrí desossat i confitat amb la seva pell cruixent, ceba tendra i maduixots demostren el compromís de Restaurant Windsor amb la cuina catalana revisitada, amb els productes de temporada … i amb aquesta data tan especial!
Feliç Sant Jordi!