El futur serà sostenible o no serà. I aquesta màxima indiscutible la tenim molt clara a Windsor. Per això hem volgut sumar-nos a una interessantíssima iniciativa de la quan se’n parlarà molt ja que, a banda de ser ecològica, inclou un component social important. Estem parlant d’Aflote.org.
Es tracta d’un projecte que neix per afavorir la integració social i, alhora, per reduir l’impacte mediambiental. Com s’aconsegueix aquest ‘dos en un’? Molt simple: mitjançant el reciclatge dels taps de suro, una tasca a càrrec de persones de col·lectius desfavorits que han estat contractades per a això. Persones a les que, en altres circumstàncies, els costaria trobar una ocupació. Amb aquesta iniciativa, s’aconsegueix ajudar-les a tenir una vida digna. Un autèntic ‘win win’ elevat al quadrat, perquè tothom hi surt guanyant: es recicla el suro i es preserva el medi ambient, es generen recursos i es dona feina a qui més ho necessita.
La recollida dels taps es fa amb la col·laboració de diverses empreses, com restaurants, bars, hotels, empreses de càtering, cafeteries, cellers … Un cop fet l’apilament dels taps, es porten a la planta de reciclatge Barnacork, amb un potencial de generació anual del residu descomunal. Valguin un parell de dades per fer-se una idea de la dimensió de la seva tasca. Només amb els vins catalans, es creen uns 100 milions de taps cada any, el que es tradueix en unes 300 tones. Si parlem de cava, es tracta d’uns 30 milions, amb 225 tones a l’any.
A partir d’aquí, què es fa amb el suro reciclat? Doncs moltíssimes més coses del que ens podem imaginar. Perquè aquest material és d’allò més versàtil, ja que es pot aplicar en àmbits com la restauració, el mobiliari, la moda … Ja hi ha exemples concrets que s’han dut a terme gràcies a aquesta iniciativa: estoigs de la signatura HI HA, classificador de sobretaula de Dwell, testos de suro i pots variats de Melanie Abrantes Designs, caixes de La Redoute … Són objectes creats per dissenyadors contemporanis que han posat el seu talent i sensibilitat al servei de la bellesa i utilitat, donant així encara més valor afegit a aquesta cadena de sostenibilitat mediambiental i economia solidària.
Aquest projecte té el suport de Foundation, una organització sense ànim de lucre que té com a objecte social “treballar en el marc de la cooperació, l’ajuda al desenvolupament i l’acció social aportant assistència en matèries relacionades amb l’edificació, les infraestructures físiques, ambientals, socials, habitatge, medi ambient, urbanisme, educació, disseny i arquitectura”.
Ja ho va dir en el seu moment el recordat divulgador científic Jorge Wagensberg: “Per salvar el planeta necessitem inventar una ideologia nova: la generositat col·lectiva!”. I aquesta és la ideologia que hi ha darrere Aflote.org i a la qual ens hem sumat encantats, ja que el nostre objectiu és ser en un restaurant sostenible de referència a la ciutat de Barcelona. Ens mouen els reptes de present i de futur, i el de la sostenibilitat n’és, sens dubte, un d’ells.