Antoni Gaudí és, segurament, l’arquitecte, creador i inventor amb el llegat més famós de la Barcelona actual. La seva obra, aplicada a edificis i façanes, habitatges, fanals o fonts ha esdevingut amb el pas dels anys un símbol indiscutible del modernisme de principis del segle XX a la nostra ciutat. Les seves creacions, tant arquitectòniques com mecàniques, s’estenen per gairebé tota la ciutat, fet que demostra la seva característica multidisciplinarietat. És una llàstima, doncs, que, tant si ets de Barcelona com si fas turisme, no arribis mai a conèixer creacions gaudinianes com aquestes:
– La magnífica façana del Col·legi de les Teresianes de Barcelona, al barri de les Tres Torres, que, finalitzada l’any 1889, va servir de col·legi i convent de la congregació de religioses de la Companyia de Santa Teresa de Jesús. La direcció de la construcció de l’edifici, inicialment assignada a l’arquitecte Joan Baptista Pons i Trabal, va anar a parar a mans de Gaudí gràcies a la seva coneguda condició de persona devota.
– El portal Miralles, l’única peça que queda dempeus de la casa del fabricant de llosetes de cartró, Ermenegild Miralles, i que va ser construïda per Gaudí entre 1901 i 1902. El portal, a més d’una petita part de l’antiga tanca que rodejava la propietat, es troba al carrer Manel Girona 55-61.
– Els fanals de la Plaça Reial, un dels primers treballs de Gaudí l’any 1879, després de titular-se com a arquitecte. Els fanals, de bronze i ferro forjat, estan situats sobre una base de pedra i disposen d’un total de 6 braços. En el mateix projecte, Gaudí també va crear fanals de 3 braços, situats davant del Govern Civil, al Pla de Palau.