Des dels seus inicis, un dels senyals d’identitat de Windsor ha estat el seu celler, amb més de 450 referències seleccionades amb cura, rigor i dedicació per part del seu equip de sommeliers. Un celler que dona lloc a una carta de vins que ha estat reconeguda amb el premi Cartaví 2017 que atorga l’Associació Vinícola Catalana, un desplegament de referències dels grans cellers internacionals i d’altres de petits productors amb moltes coses a dir. Una carta que els clients poden consultar en format digital, mitjançant unes tauletes, una innovadora presentació que permet ordenar la informació i presentar-la sempre de forma didàctica, clara i intuïtiva.
No cal dir que el nostre equip està sempre encantat de guiar el comensal per aquest univers de varietats, referències, paisatges, sabors, textures i aromes que és el nostre celler. I, per descomptat, de compartir tots els seus coneixements amb aquells clients que estimin el món del vi tant com l’estimem nosaltres.
Un dels puntals del celler, que compta amb les principals referències espanyoles i internacionals, des de vins australians a sud-africans o neozelandesos, és el seu apartat destinat als vins catalans. Una àmplia selecció de propostes variades i autèntiques que segueix la línia que ha caracteritzat sempre la nostra cuina: productes de km 0, en gran part ecològics, i una ferma aposta per l’ús d’ingredients de proximitat en una proposta gastronòmica que aposta per reinventar lleugerament, encara que sempre amb el més estricte respecte a la seva essència, el receptari tradicional català. Uns plats que van des de l’escudella quan arriba el fred als fesolets de l’ull ros amb ceba caramel·litzada i calamarcets, el suquet de rap o plats d’estiu com els seus tomàquets de temporada amb maduixots i ventresca de bonítol. Propostes que tan bé mariden amb algun dels vins catalans que trobem a la carta, una aposta de Windsor des dels inicis com a mostra del nostre fort compromís amb el territori.
I és que més enllà dels clàssics Penedès o Priorat, probablement els més coneguts per la majoria d’amants del vi, Catalunya compta amb nombroses denominacions d’origen, algunes menys conegudes, amb moltes coses a dir. Compta, en total, amb 11 D.O., totes àmpliament representades a la carta de Windsor, que ofereix no només els grans blancs i negres, sinó també rosats, dolços i escumosos. Alella, Conca de Barberà, Empordà, Terra Alta, Costers del Segre, Pla de Bages, Tarragona, Montsant i Catalunya, a més dels Penedès i Priorat anteriorment esmentats, són les onze denominacions d’origen catalanes, que ofereixen gran quantitat de varietats, algunes desconegudes pel gran públic i totes àmpliament representades a la carta de vins de Windsor.
Des dels vins frescos i suaus de la Conca de Barberà, amb els seus rosats elaborats amb Trepat, i els grans blancs de la zona, normalment amb Chardonnay però també Macabeu i Parellada. O els vins lleugers i perfumats de la D.O. Alella, amb aquests grans blancs, secs i dolços. O la diversitat de la D.O. Tarragona, una caixa de sorpreses amb agradables blancs, afruitats i amb cos, que faran les delícies de qualsevol àpat d’estiu. I els grans cellers amb caràcter de Costers del Segre, que fa uns anys que reivindiquen vins excel·lents gràcies a l’ús d’una tecnologia moderna i innovadora, des dels seus potents negres fins a uns rosats de gran nivell, frescos i afruitats. I els de Pla de Bages, amb grans negres i aquesta Picapoll autòctona disposada a sorprendre el comensal en forma de vins blancs lleugers i exquisits i originals negres.
L’Empordà, per la seva banda, és zona de bells paisatges i de tradició en rosats, saborosos, frescos i afruitats, encara que compta també amb una joia anomenada Garnatxa de l’Empordà. Els ceps de baix rendiment de la D.O. Montsant constitueixen, sens dubte, un dels senyals d’identitat d’una àrea que ens brinda grans negres, elaborats fonamentalment amb Carinyena, Ull de Llebre i Garnatxa. La D.O. Catalunya és, per la seva banda, transversal i diversa, i reuneix gran part de les zones d’elaboració de vi. Compta amb potents negres i blancs lleugers i afruitats. Tot i que els amants dels grans negres amb personalitat segur que s’enamoraran dels vins de la Terra Alta, que presenta també amb uns interessants rosats, persistents i saborosos. I, per descomptat, amb els grandiosos negres del Priorat, referents a qualsevol racó del món, elegants, originals, amb molt de cos i un gran carisma. Per acabar, cal destacar el treball de la D.O. Penedès com una de les pioneres a l’hora de donar a conèixer els vins catalans internacionalment, que presumeix d’una gran diversitat de propostes entre les quals destaquen grans blancs, alegres, suaus i aromàtics.
Un ventall de propostes per a tots els gustos, doncs, en una carta de vins ambiciosa i profusa que en un principi pot fins i tot confondre el comensal intrèpid, perdut en aquest univers vinícola que arriba a les seves mans en una petita tauleta. Per ajudar-lo a trobar el seu propi camí en aquest gran món que és el dels vins catalans, l’equip de sommeliers de Windsor orientarà sempre el client per descobrir les noves propostes, aconsellant maridatges diferents i, en definitiva, acompanyant-lo en aquest passeig per una carta de vins que és, en realitat, un recorregut pels paisatges catalans, des dels mars de la Costa Brava fins les muntanyes del Pirineu o les terres més seques i àrides de l’interior de Tarragona. Brindem?